Digitale autosleutels? Ja, dat kon al langer...

Door Lars Delnoy, op 02-05-2023
Laatst aangepast 02-05-2023

Een grote Duitse autofabrikant pakte vorige week de headlines met de lancering van een van hun nieuwste features: digitale autosleutels. Deze lancering werd uiteraard groots aangepakt en kreeg volop media aandacht. Alles “drum und dran” kunnen we wel stellen. Hoewel deze mogelijkheid al in juli 2020 werd toegevoegd aan Apple apparaten biedt BMW nu ook Android gebruikers de mogelijkheid autosleutels te laten digitaliseren.

Elektronische sleutels die in plaats van een fysieke sleutel worden gebruikt om de auto te vergrendelen, ontgrendelen en starten. Ja, dat kan. Maar om terug te gaan naar de oorsprong moeten we toch echt wat verder terug in de tijd dan 2020 of 2023.

Bij Mediatastisch zit het in onze natuur om te proberen de tijd vooruit te zijn. Dat blijkt zeker als we het hebben over digitale autosleutels. Niet 2023, maar in 2013 zijn we in samenwerking met autodeelplatform Goodmoovs al begonnen met het zo duurzaam mogelijk maken van autorijden. Een innovatief project, waarvan ook het digitaliseren van autosleutels een belangrijk onderdeel is. 

In plaats van een traditionele sleutel hebben we in het vorige decennium al een digitale autosleutel ontwikkeld in de vorm van een app op een smartphone of een ander mobiel apparaat. Digitale autosleutels werken vaak via Bluetooth of Near Field Communication (NFC) technologie. Met Bluetooth kan de smartphone van een gebruiker communiceren met de auto en deze ontgrendelen of vergrendelen. Met NFC kan de smartphone van een gebruiker dicht bij de auto worden gebracht om deze te ontgrendelen en te starten. Binnen ons eigen platform maken we gebruik van Bluetooth, zodat de interactie tussen deelnemer en auto zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Middels bluetooth kunnen zij de auto zowel binnen als buiten bedienen.

Voordelen voor gebruikers
Digitale autosleutels bieden voor de gebruikers verschillende voordelen ten opzichte van traditionele sleutels. Ze zijn handiger in gebruik omdat je geen fysieke sleutel hoeft mee te nemen en je anno 2023 je telefoon waarschijnlijk toch altijd bij je hebt. Daarnaast kunnen digitale autosleutels helpen bij het beveiligen van de auto doordat ze moeilijker te kopiëren zijn dan fysieke sleutels. Een ander groot voordeel is dat er een tijdsbeperking opgelegd kan worden, waardoor deze digitale sleutels alleen binnen een bepaald tijdslot te gebruiken zijn en zodoende diefstal of misbruik tegen wordt gegaan. Ook kunnen ze het delen van auto’s makkelijker maken via bijvoorbeeld car sharing platforms als Goodmoovs.

Voordelen voor organisaties
Er zijn zeker niet alleen voordelen voor de gebruikers, maar ook voor de organisaties die deze feature inzetten. Digitale autosleutels kunnen bijdragen aan kostenbesparing door het verminderen van de kosten van fysieke sleutels en het beheer daarvan. Het is niet langer nodig om fysieke sleutels te vervangen wanneer er een werknemer vertrekt of wanneer er sleutels kwijtraken. Bovendien kunnen digitale sleutels op afstand worden toegevoegd of verwijderd, waardoor het beheer centraal kan worden uitgevoerd en er minder tijd nodig is voor het beheer van fysieke sleutels.

Digitale sleutels kunnen worden gecodeerd en versleuteld, waardoor ze moeilijker te kopiëren zijn dan fysieke sleutels en waarbij er een tijdslot ingezet kan worden zodat een auto maar een bepaalde tijd te gebruiken is. Ook kunnen digitale sleutels worden ingetrokken als een auto wordt gestolen of als een werknemer niet langer geautoriseerd is om de auto te gebruiken. Dit kan bijdragen aan de beveiliging van het wagenpark en het verminderen van de kans op diefstal of verlies van voertuigen.

Door het gebruik van gegevens van digitale sleutels, zoals het gebruik van voertuigen en het rijgedrag van werknemers, kunnen organisaties het wagenparkbeheer optimaliseren en de kosten verminderen. Bovendien kunnen digitale sleutels bijdragen aan een hogere klanttevredenheid, met name als het gaat om autodelen of verhuur. Het proces van het ophalen en inleveren van fysieke sleutels wordt geëlimineerd, waardoor het proces voor klanten makkelijker en sneller wordt.

Ook dragen digitale autosleutels bij aan de duurzaamheid van het wagenparkbeheer. Het verminderen van het aantal fysieke sleutels dat wordt geproduceerd en weggegooid kan bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu. Dit past bij de trend van maatschappelijk verantwoord ondernemen en kan organisaties helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Ingebouwd vangnet
Natuurlijk zitten er ook wat potentiële haken en ogen aan digitalisering. Met digitale autosleutels zijn gebruikers afhankelijk van technologie om hun auto te ontgrendelen en te starten. Als de batterij van de smartphone bijvoorbeeld leeg is of als er een storing is in de Bluetooth- of NFC-verbinding, kan de gebruiker de auto niet bedienen. We kunnen alleen met zekerheid zeggen dat ons systeem ook is uitgerust met een vangnet, namelijk dat er een “ouderwetse” SMS wordt verstuurd als de internetverbinding niet meewerkt. De batterij opladen is dan wel de verantwoordelijkheid van de gebruiker…

Auto’s moeten ook met moderne technologie zijn uitgerust om deze oplossingen te ondersteunen en het verzamelen van data over het gebruik van de auto moet worden vastgelegd i.v.m. privacy regels. 

Verschillen
BMW is een grote autofabrikant die ten behoeve van duurzaamheid als onderdeel daarvan digitale autosleutels aanbiedt als een van hun auto technologieën. Hartstikke goed en mooi natuurlijk. Goodmoovs daarentegen, is gericht op het zoveel mogelijk verduurzamen en biedt daarom alleen elektrische auto’s of fietsen aan om te delen via het eigen platform. Gedeeltelijke duurzaamheid t.o.v. volledige duurzaamheid dus.

Een ander verschil tussen beide oplossingen is de manier waarop de digitale autosleutels werken. BMW maakt gebruik van NFC-technologie, terwijl Mediatastisch een eigen app heeft ontwikkeld. Beide technologieën werken goed, maar onze app biedt meer flexibiliteit en maatwerkopties waardoor creativiteit behouden blijft.

Toekomst
Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is in 2018 gestart met het initiatief TOMP-WG (Transport Operator Mobility-as-a-service Provider - Work Group). Dit om de uitrol van Mobility-as-a-Service (MaaS) in Nederland te vergemakkelijken. Sinds 2020 is het verhuisd naar een open source-stichting met een internationale scope in het leveren van gestandaardiseerde API's binnen het MaaS-ecosysteem. Dit houdt in dat een overkoepelend systeem ervoor zorgt dat alle (of zoveel mogelijk) transportopties én bedrijven op elkaar zijn aangesloten en hierdoor reizen en transport makkelijker maken. Stel je even voor dat je via een app je treintickets besteld, maar ook de optie hebt om via een ander bedrijf of platform direct je elektrisch auto te huren i.p.v. dat alle research en reserveringen via verschillende kanalen en platformen gaan. Waarbij er ook voor zal worden gezorgd dat de functionaliteiten als digitaal auto's openen en afsluiten óók via de overkoepelende app kunnen. Ook hierin willen we ervoor zorgen dat ons eigen platform onderdeel uitmaakt van dit grote geheel en we een bijdragen kunnen leveren aan het digitaliseren en automatiseren van duurzaam reizen en transport via elektrische deelauto's en ons gebouwde platform.

Creativity is “key”
Als Mediatastisch zijnde zijn juist dat belangrijke factoren en uitdagingen in onze missie om onze tijd vooruit te zijn en dat ook steeds te blijven. Wat we graag willen is impact maken en samen met onze opdrachtgevers doelstellingen halen en doorgroeien door heel creatief te zijn in het bedenken en ontwikkelen van oplossingen.

Mediatastisch heeft vroeg in het vorige decennium een innovatief project ontwikkeld voor een autodeelplatform, waarbij volledig elektrische auto's worden aangeboden via een eigen applicatie. We zorgden hierdoor al in een vroeg stadium voor meer aandacht voor duurzaamheid, de veiligheid en het gemak van het delen van auto's. Win-win-win.

We blijven dagelijks bedrijven helpen te innoveren, automatiseren en digitaliseren. Met digitale autosleutels als mooi voorbeeld van hoe ver vooruit we kunnen denken en altijd een manier vinden om creatieve ideeën voor elkaar te krijgen.

Digitale autosleutels?

Ja, dat kon al langer. Alles erop en eraan...

Bekijk ook onze andere blogs!

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren en om ons verkeer te analyseren. Bepaal of u cookies van onze website wilt accepteren.